Buitenschaal skischoenen aanpassen? Met bootfitten kan ik de buitenschaal van skischoenen op verschillende manieren aanpassen. Deze buitenkant van de skischoen noemen wij in vaktermen ook wel de ‘shell’ van de skischoen.
Het laten aanpassen van de buitenschaal heeft invloed op comfort, pasvorm en ski prestaties. Met het bewerken van de buitenschaal kan ik pijnklachten wegnemen bij recreatieve en prestatiegerichte skiërs. Voor wedstrijdskiërs kan het aanpassen van de canting en flex noodzakelijk zijn voor een goede race skihouding.
Wat zijn buitenschoenen?
Ski buitenschoenen zijn vreemde creaties: buitenschoenen zijn hard en hebben geen comfort. Maar de buitenschoenen zorgen wel voor de directheid en controle. De skischoenconstructie stelt ons in staat om met relatief weinig moeite grote belastbaarheid op de ski uit te oefenen. Daardoor heb je veel grip, snelheid en controle tijdens het skiën… Kortom, een onmisbare factor in het huidige skiën.
Hoe is een skischoen opgebouwd?
Buitenschoenen bestaan over het algemeen uit 2 delen , de onderkant(klomp) en een bovenkant (schacht). Deze schaaldelen zitten veelal aan elkaar door minimaal 3 schroeven. Twee schroeven aan de zijkant zijn voor het aanpassen van de canting. Een of twee schroeven aan de achterzijde zijn voor de flex aanpassing van de skischoen.
Er zijn ook skischoenen die opgebouwd zijn uit 3 delen , dit noemen we een cabrio constructie , voorbeelden hiervan zijn de skischoenen van o.a Dalbello en Full Tilt.
Canting buitenschaal skischoenen aanpassen
In veel gevallen zijn de schroeven aan de zijkant de schroeven om de stand van je schacht in te stellen tov je stand van het onderbeen. In het skischoenenwereldje beter bekend als de canting instelling. Mensen die last hebben tijdens het skiën van een O- of X stand, kunnen de canting stand van de skischoenen zo laten instellen. Daardoor kan dit de oplossing zijn om vlakker op je ski te kunnen staan en een beter glij- vermogen te krijgen.
Skischoen flex aanpassen
De schroef aan de achterzijde is meestal om de flex in te stellen. Flex is niets meer dan de mate waarin een schoen zich laten bewegen in de voor en achterwaartse beweging , de zogenaamde hoog-laag beweging.
Elk merk heeft verschillende gradaties in flex en helaas is er geen norm voor. Het komt voor dat de 100 flex schoen van merk X anders is dan de 100 flex van merk Y.
Mijn tip is om altijd 2 dezelfde schoenen aan te trekken en niet 2 verschillende merken of type skischoenen te passen.
Gemiddeld zul je zien dat er voor dames en heren andere flexwaardes worden gehanteerd. Een veel gemaakte fout is om te denken dat als je vergevorderd skiër bent een hele stijve schoen nodig hebt en als beginner een slappe schoen.
De keuze voor een bepaalde stijfheid van de skischoen wordt mede bepaalt door de beperkingen in de bewegingen van voeten, enkels , onderbenen of knieën. Een andere factor zijn de ambities en competenties van je.
Laat je adviseren over de mogelijke beperkingen die er zijn in je beweging tijdens het skiën, zodat er een skischoen wordt gekozen die vooral bij je situatie past .
Als je een indeling zou willen maken, is dit het meest gebruikelijk:
- Dames: 50 -110 flex
- Heren:80-140 flex
De skischoen flex voor wedstrijdschoenen en juniorschoenen hebben andere waardes. Voor alle skiërs geldt dat de flex belangrijk is voor de skihouding, skitechniek, leercurve en prestatie. Zowel een te stijve skischoen, als een skischoen met te weinig flex is niet goed.
Technieken om de shell van skischoenen aan te laten passen
De buitenschaal of shell van skischoenen aan laten passen kan met de volgende technieken:
- Uitdrukken shell
- Stretchen shell
- Canting aanpassen
- Cuff aanpassen
- Frezen shell
- Buckles verplaatsen of vervangen
- Heel lifters
- Bootboard aanpassen
- Zool canting
Ben je benieuwd wat ik doe en of ik je kan helpen met de problemen met je skischoenen? Maak dan snel een bootfit afspraak in mijn digitale agenda en kies de dag en tijdstip die jou het beste uitkomt.